Rakensimme viime vuonna torpallemme terassin, kesäolohuoneeksi. Tilasin puutavaran naapurista, Larjaman Sahalta, mistäpä muustakaan. Nyt sille olisi ollut ekologisempi vaihtoehto.

Päätin tilata Siperian lehtikuusta pintamateriaaliksi, koska tutkin ja huomasin sen parhaaksi: Ei vuosittaisia öljyämisiä ja kestää vuosikymmeniä. Sen ainoa ongelma on tuontimatka. Ei sitä nyt ihan Siperiasta saakka tarvitse hakea, mutta itänaapurin rajan takaa kuitenkin. Se ei ole siksi kovinkaan ekologista.

Nyt on vaihtoehto, Lähipuu®

Lähipuu® -yhteisömerkin tarina alkoi runsas vuosi sitten kun Suomen Sahayrittäjät (jäsenmäärä n. 300) lähtivät etsimään omaa tilaansa nykymarkkinoilta.

Hanketyössä olivat mukana Sahayrittäjät ry:n lisäksi, Metsäkeskus sekä LUKE, jossa on samaan aikaan valmisteilla myös Lähipuu -yhteisömerkille oma ympäristöseloste (EPD).

Paikallisen toimintamallinsa ansiosta piensahat muodostavan ekologisen, sosiaalisen ja hyvän vaihtoehdon tuontipuulle. Osta läheltä, tue naapurin yrittäjää. Se raha menee aina paikallisen yrittäjäperheen ruokkimiseen.

Nyt saisi Larjamalta Taivassalosta lähipuuta esim. Terassien pintalaudoksi. Jämerä Lähipuu 33×145 terassilankku haastaakin nyt ekologisempana Siperialaisen veljensä.

Se tehdään lähimetsän kuusista, hiotaan sileäksi tai jätetään toiselta puoleltaan raa’aksi, ihan kuten itse haluat. Soitto vain Larjamalle, niin saat kuorman pihaasi. Hinta on huomattavasti Siperian lehtikuusta edukkaampi (2,80€/m). Nyt on hyvä vaihtoehto tuontipuulle.

Taivassalossa paikallinen Heikinkarin Ranthuone teki terassinsa nyt keväällä ko. lähipuulankusta. Käy syömässä hurjan hyvä lounas ja tsekkaa samalla livenä. Upeahan siitä tuli.

Jari Liitola, Larjaman asiakas ja pienyrittäjä itsekin (Pikkuapuri.fi)

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Go top